Followers

Senarai Dewan Majlis (Ikut Bajet)

Assalamualaikum.
Hai awak, awak dan awak. :)

Woishhh bapak lame giler aku tak update blog ni.
Dulu bz study and projects. Sekarang bz kerja pulak (walaupun takde la bz mane pun sebenarnye wihihi)
Dan apa kejadahnye tetibe datang balik mood blogging ni ??
Kahh !! Maafkan saye atas ketidaksopanan ittuw.

Entry kali ni sebenarnye bertujuan nak tolong certain B2B (bride to be) dalam mencarik dewan untuk majlis diorang.
Tapi maaf ya, sbb aku fokus on area Shah Alam & KL sahaje.

Eh wait !
Tyra nak kawen dah ?????
Ok mohon bertenang. Itu hanye imaginasi korang je hewhew.
So jom kite fokus on the main topic of this entry.
Pandai tak iolss tuka topik ? Hahahaha.




 
Sememangnya B2B kat area KL akan hadapi masalah ni. 
Dewan banyak weyhh cumenye melebihi bajet yg kite da tetapkan.
So aku rase baiklah aku list down kan dewan ikut bajet kan ? 
Senang sikit korang nak tengok hewhew baik kan iols.

Bajet RM1000-RM2000 

1. Dewan Serbaguna MBSA
-Dengan bajet range ni, aku cadangkan korang pilih dewan-dewan serbaguna MBSA.
-Tengok senarai dewan-dewan MBSA kat sini.
-Kat website MBSA, korang boleh tengok kemudahan apa yg dewan tu ada, kadar sewaan & kapasiti (berapa org boleh masuk dalam satu2 masa).
-Untuk sebarang pertanyaan (tarikh yg available), call no ni : 03 - 5510 5133 sambungan 1290 / 1363
-Mengikut pengalaman aku, dewan MBSA tak kurang hebatnye. Banyak dewan yg ada aircond & certain dewan yg masih cantik luar dalam die. Cume korang kena rajin survey la.
-Dewan MBSA paling besar is Dewan Teratai Seksyen 19, dekat dengan De Palma Hotel.

2. Dewan Bankuasi Lembaga Getah Malaysia
-Info lebih-lebih tengok sini hahaha.

Bajet RM2000-RM3000

1. Dewan Guthrie Bukit Jelutong
-En Jasni : 012 9279313
-Haritu aku ada call En Jasni, dia kata mulai tahun depan, dewan ni MBSA take over. So kalau nak book dewan ni kena melalui MBSA la.
-En Jasni pun ada inform yg dia ada buat 1 dewan kat area Bkt Jelutong jugak dan akan dirasmikan bulan 11/2015 ni. Pakej dewan dia menarik jugak. Maybe korang boleh rajin2kan diri call dia. Dont worry, dia sangat3 friendly. :D

2. Dewan Komuniti DBKL
-Tempahan dewan DBKL secara online di sini.
-Range harga RM2k keatas.
-Important info : korang kalau nak book dewan DBKL, make sure book SETAHUN AWAL dari majlis ye.

3. Dewan Bankuasi Lembaga Getah Ampang
-Encik Azman (012-3270155/ 03-6157 4650)
-For more info tengok sini.

4. Dewan Wisma Sejarah Titiwangsa
-Encik Shahril (019- 392 7100)
-For more info tengok sini.



Bajet RM3000 keatas

1. Dewan Perdana Keramat Mall
-Encik Aslizam (017-235 0775)

2. Dwn Warisan Kompleks Warga Emas (Sek 24 Shah Alam)
-03 55411507(Pejabat Am); 019 357 1839 (Tuan Haji Bahary); 012 940 3876( Mohd Faridzol)
-Aku pernah call haritu, kadar sewa RM4000+RM500 deposit (takde kerusi meja)

3. Dewan Raja Lumu
-Dewan ni dalam Muzium Sultan Alam Shah
-03- 55190050/55197604/55103190 & 55103220
-Kadar sewa n info lain tengok sini.

4. Dewan Jubli Perak Sultan Abdul Aziz (Dwn Bankuet)
5. Dewan Jubli Perak Sultan Abdul Aziz (Ballroom)
-Dua2 dewan ni dalam bangunan yg sama.
-Lebih dikenali sebagai Dewan SUK.
-Kadar sewa n info lain tengok sini.


****

Aku rasa setakat ni dulu la kot. Kalau ada tambahan lagi, akan di update dari masa ke semasa.
Harap-harap dapat la tolong korang yg B2B ni. Goodluck gaiss ! ;)

Engineer ?

Assalamualaikum.
Hai awak, awak dan awakkkk~

Perghh bapak lame gile aku tak hapdet blog ni. Da tu mimpi ape tetibe nak update sekarang ? Hahaha. Takdelah, tetiba terasa moved bila blog tak update tp still ade orang like page blog ni kat fb. Terharuu 😂

Alhamdulillah, dah selamat graduate dengan degree Kejuruteraan Awam di UiTM Shah Alam selepas lebih 5 tahun mengabdikan diri belajar ilmu kejuruteraan awam ni. I did it weyy !! 😂😂

Dan sekarang, alhamdulillah sebab ade rezeki untuk merasa jadi civil engineer kahkah. Maybe it sounds funny, even sekarang pon aku tak percaya aku tengah menjadi seorang engineer sekarang =.=

So, hows my working life ? Honestly, jadi student lagi kaya dr bekerja kahkah. Well, akan diceritakan dalam next entry. Doakan aku rajin nak update yeee. 😙😙

Assalamualaikum. 😊

Two and a Half Years' Memories

Hai awak, awak dan awak ! :)

Hujung minggu lepas sempat habiskan masa dengan kawan-kawan se-persatuan di Setia City Mall. Bile cakap pasal persatuan ni, masa sekolah aku saaangat pasif. Tak suka join apa-apa aktiviti kelab atau sekolah. Pergi koko pun ade je alasan nak memonteng hahahaha. Bila diploma, pun sama, pemikiran budak sekolah tak habis lagi masa tu.

Degree di Shah Alam, aku dengan tak sengaja nya terpilih sebagai salah seorang ajk dalam persatuan fakulti aku. Time tu rasa macam down. Lepas ni tak banyak la masa tidur aku, masa melepak, masa bermalas-malasan atas katil. Mengeluh.

Tapi semua tu silap. Persekitaran, aktiviti harian dan kehidupan sosial aku berubah 360 darjah. Hidup aku lebih happening sebab bertambah kenalan, pengalaman dan pengetahuan pun bertambah bila bertemu senior-senior yang hebat, dan masa aku pun dihabiskan dengan baaanyak kenangan ! :)

Selepas hampir 2 tahun setengah aku menghadap meeting dan menguruskan program-program untuk student, dah tiba masanya untuk aku undurkan diri dan serahkan peluang ini kepada pelapis baru.


Terima kasih kawan-kawan sebab dah mewarnakan hidup aku. Walaupun banyak masalah kita dah hadapi, hubungan kita masih kekal begini :')


Super Super Senior



Hai awak, awak dan awak !

Hahaha lama gila aku tak update blog ni. Sebenarnya banyak je benda nak cerita tapi tu lah.
Kemalasan mengatasi segalanya.

Sedar tak sedar, aku dah jadi super senior kat fakulti ni. Semalam, pergi ke dewan kuliah menyaksikan adik-adik student baru. Ada yang dari matrikulasi, ada yang lepasan diploma. Datang ke Shah Alam ni dengan harapan yang baru, perasaan yang baru dan baju baru (hehe okay yang ni aku tak sure). Sambil pandang muka budak-budak ni, terdetik dalam hati aku,

"Habis la korang lepas ni" ^^

Well, yeah. Hidup di kampus induk tak semudah seperti di cawangan. But don't worry, you'll be fine, after faced some ridiculous poblems. Ngahahaha~

Teringat pula semasa zaman diploma-yang-tak-sempat-habis di UiTM Arau. Aku taktau la kenapa dengan diri aku masa tu, macam culture shock pun ada. Bila baca balik entry-entry yang aku taip masa diploma dulu buat aku goosebumps je. =.="

Sekarang, dah tinggal satu semester saje sebelum aku merubah persekitaran, cara aku berfikir, cara aku hidup. Dah jadi pelajar semester akhir, tapi aku masih tak yakin adakah aku mampu untuk menjadi seorang jurutera yang baik insyaAllah pada tahun depan.

Aku yakin semua bekas student akan rasa macam ni, tapi lastly end up with good career. Kenapa aku tak boleh kan ? :)


Buat masa sekarang ni, aku nak habiskan sisa-sisa waktu yang ada ni untuk rasa tensionnya buat assignment, projek, report, study dan exam. Aku pasti akan rindu rasa tension ni. Hahaha !



First-OreoCheesecake-Buat-Sendiri Ever !

Assalamualaikum.
Hai awak, awak, dan awak :)

Memandangkan cuti semester dah nak habis, tinggal 2 hari saje lagi *sigh*, nak cerita sikit ape yang aku da buat sepanjang cuti ni. Hari-hari aku ulang rutin yang sama iaitu ; tolong mak jage budak & menjahit menyiapkan tempahan. Oh lagi satu, MAKAN :)

Kadang-kadang bila aku rajin sikit, aku mula la nak menyepahkan dapur mak aku haha. Banyak juga makanan yang "first-__-buat-sendiri-ever" ni. Aku pernah buat pavlova, lasagna dan kek oren. Ade yang jadi ade yang tak ahaha. Dan ini antara yang jadi :

OREO CHEESE CAKE people !

Seriously senang gila buat cheesecake ni. Tak payah guna oven, masuk peti ais terus je ! Aku buat dalam setengah jam je, ok la untuk amatur kan hehe. Nah, aku share sikit resepi dan cara buat kek yang senang dan amat amat sedap ni. Weeehuuu~


Bahan-bahan

1) Untuk base kek
  • sebungkus biskut Oreo 
  • 50 gm butter
2) Untuk cheesecake
  • Setengah bungkus Oreo dipatah-patahkan
  • 250 gm cream cheese
  • 150 gm gula kastor
  • 200 ml whipping cream
  • 1 sudu besar lemon jus (lemon yang diperah)
  • 1 1/2 sudu besar gelatin + 1/2 cawan air panas
    • disebabkan gelatin memang susah nak carik, aku gantikan dengan :
      • 1 sudu besar serbuk agar-agar + 130ml air :)
Cara-cara

1) Untuk base :
  1. Blender dulu biskut Oreo tapi jangan halus sangat.
  2. Cairkan butter, dan campurkan dengan Oreo yang dah dikisar.
  3. Ratakan dalam loyang kek, dan simpan dalam peti ais dulu.
2) Untuk cheesecake :
  1. Masakkan serbuk agar-agar dengan air sampai mendidih dan ketepikan dulu.
  2. Gaulkan cream cheese + gula kastor sampai gebu.
  3. Masukkan lemon jus & whipping cream dalam campuran no 2 tadi.
  4. Masukkan agar-agar yang dah dimasak tadi dalam campuran no 3, make sure agar-agar tadi tak keras lagi tau !
  5. Gaul kan campuran no 4 dengan Oreo yang dah dipatah-patahkan.
  6. Letak dalam loyang kek yang dah ada base tadi.
  7. Lastly, letak kek dalam peti ais paling kurang 4 jam. Make sure peti ais dalam suhu maksimum ye, kalau tak tak keras la cake tu nanti :)

Dah ! Boleh makan ! :)





Bawal Murahmurah !

Assalamualaikum.
Hai awak, awak dan awak ! :)

Harini just nak habiskan stok tudung yang cantik-cantik ni. Murah je, hanya RM10 ! (postage : RM6 pos laju)

Sape-sape yang berminat nak beli :

  • boleh email : tyratyra90@yahoo.com
  • atau PM Facebook saye : Tyra Sajaa
Setiap warna hanya ada sehelai je ! Siapa cepat, dia dapat taw !

CODE : BAWAL 1

CODE : BAWAL 2

CODE : BAWAL 3

CODE : BAWAL 4

CODE : BAWAL 5

CODE : BAWAL 6

CODE : BAWAL 7

CODE : BAWAL 8

CODE : BAWAL 9

CODE : BAWAL 10

CODE : BAWAL 11

CODE : BAWAL 12

CODE : BAWAL 13