Followers

Tutorial Pembelian Tiket Wayang Online #GSC

Hai semua, entry ini adalah sambungan bagi entry yang ini.
Sepanjang aku bekerja, ramai customer yang tak tahu cara-cara untuk membuat pembelian tiket online.
Kali ni aku nak terangkan 10 step yang amat mudah untuk korang semua.
Sebab sekarang ni tengah musim blockbuster.
Hari tu Transformers, sekarang Harry Porter pulak.
Jangan la kecewakan diri korang sendiri kat depan kaunter tiket bila dapat tau yang seat dah penuh, aku pun turut sedih tahu =.="

#1 . Buka website GSC dan login. Kalau belum jadi member, tekan button sign up, dan daftarkan keahlian anda :)



#2. Klik pada Showtimes & Ticketing, dan pilih E-Payment untuk memulakan pembelian.



#3. Pilih lokasi cinema yang korang nak dan tarikh. Then tunggu sekejap, nanti keluar semua movie dan masa tayangan.

#4. Pilih movie dan klik pada masa tayangan, macam yang kaler hijau tu then tekan Next.



#5. Pilih berapa tiket yang korang nak, harga tiket untuk dewasa dan kanak-kanak adalah lain, so, alert. Kalau weekdays, ada harga untuk student. Untungg laa kalau jadi student kann :)

#6. Tekan Next okayy.



#7. Ahha masa untuk pemilihan seat ! Pilih la seat mane yang korang berkenan. Seat terbaik adalah barisan tengah. Tak payah berebut nak duduk atas sekali, tak best langsung. Tapi depends pada availability tempat duduk lah hehe. Then, Next people.



#8. Kemudian, akan keluar macam satu confirmation. Dan kalau dah confirm betul movie dan masa yang korang pilih, tekan Pay. Jangan lambat-lambat, kalau time-out tu habis, korang kena repeat balik step yang sama. Buat penat jee.



#9. Then akan keluar 1 page pada tab lain, untuk pembayaran. Pilih credit card bagi yang ada credit/debit card. Atau pilih CIMB Clicks, Maybank2u dan Public Ebank bagi penggunanya.

#10. Tekan Pay ! Selesai sudahh. Then selepas tu, GSC akan berikan 5 nombor siri yang korang perlukan untuk ambil tiket korang di kaunter GSC. Pergi collect sebelum masuk hall, and enjoy your movie !



Tutorial yang ni adalah untuk GSC sahaja.
Lepas ni aku akan buat tutorial untuk TGV pulakk :)

Lagi satu ! Make sure korang able kan pop-up untuk website ni.
Kalau tak sampai tahun depan pun korang takleh buat step-step ni =.="


# Nak tiket wayang FREE ? Klik Sini !


10 comments:

I do I need Iman said...

wow menarik!
nnty nak cube .;p

kalo sudi sggh sini ;)
http://mawarkuwada.blogspot.com/2011/07/jumaat-yang-giler-fantastik.html

Ema Razali said...

hihi akk ema je reti buat ni, ema tak reti :D

Dhiya Fariza said...

thank God. thank u ajar. i sgt nooooob benda nih

kotak bulat said...

hehehe.. senang je ek..tp kb da lme tak tgk wayang pun.. :P

Miss Eunice said...

waah..thanks for this info! useful lor..:)

~ ika ~ said...

tq..=)

Tea said...

eh beli tiket pn ade tutorial. hehehe.

Budak ABC said...

yg step 8 tu button "pay" ke "accept"? Dah byk kali try tp still button "accept" & xdpt nk buat payment

Nabeel Fikree said...

Thanks for this!! Sangat berguna :)

Araa Damien said...

kanak kanak 2tahun kena beli tiket juga ke? ke free