Followers

Dungu Atau Sentimental


Assalamualaikum.
Hai awak, awak dan awak :)

Sebenarnya, tajuk tu aku nak taip 'B*d*h atau Sentimental' instead of 'Dungu atau Sentimental', tapi aku sendiri tak suka sebut perkataan bdh tu, so nak taip pun rasa macam pelik. ^^,
Selepas dah habis baca 4 novel, aku sambung novel marathon dengan Kelabu pula. Selepas baca beberapa chapter, terasa inspired lak nak buat entry ni. 
Mungkin entry ni lebih berpihak kepada perempuan, since penulisnya pun perempuan hihihi, tetapi lelaki pun boleh la ambil kesempatan ni untuk lebih memahami perempuan kan ?

Pada mulanya, aku sendiri pun selalu tertanya-tanya, kenapaaa perempuan yang selalu dipukul oleh kekasih dia, ataupun seorang isteri yang setiap hari didera secara fizikal dan mental, tak pernah ambil langkah untuk mengambil tindakan atau pergi meninggalkan kekasih/suami dia tu ? Lebih rela hidup dipukul diherdik daripada hidup bersendirian. 

Aku juga pernah mengalami masalah seperti ni cuma aku takde lah sampai didera kan hihi. Cuma, hati dan perasaan seperti dipermainkan. Awak pun mesti pernah mengalami situasi macam ni kan ? Ya, awak :) Ramai yang cakap,

"Buat apa nak terus bersedih, dah dia taknak hargai kau, lebih baik kau lupakan je dia. Jangan buang masa menaruh harapan. Berhenti jadi BDH"

Yeahh that was absolutely right, friend ! But, awak kena faham hati seorang perempuan. Pada mulanya aku pun tak faham kenapa aku sangat susah nak lupakan dia, dan terus beri peluang kedua. And today I've figured it out.

We, girls, em maybe most of us, love to live in memory. Kenangan ketika bahagia. Kenangan manis itulah yang menjadi penguat semangat untuk hidup. Memori itulah yang menguatkan lagi rasa sayang walaupun dipermainkan. Memori itu jugalah yang menjadi penyebab untuk memaafkan segalanya.


We are not stupid, boys. We are just being sentimental.

But this doesn't mean that we can't live without you guys.

Are you with me, girls ? :)

1 comment:

'aliatulhuda said...

I couldnt agree more than what u have said..yup..living in the sweet memoir is the best..but if the sweet memory is only the first part of the story and the second half game is basically heartbreaking torture, the memory will just fade away...